Je bent eindelijk afgestudeerd. Het echte leven kan beginnen! Maar… hoe begin je? Wat wil je eigenlijk écht doen in het leven? Wie ben je precies? Waar ben je goed in? Het vinden van jouw droombaan is ongelooflijk ingewikkeld. Het kan super overweldigend zijn om ineens echt voor de keuze te staan wat je wilt gaan doen. Maar iedereen kan zijn of haar droombaan vinden. Het moeilijke zit hem in de manier waarop je jouw zoektocht inricht en hoe jij hier zelf in staat. In dit artikel geven we je daarom tips bij het vinden van jouw droombaan.

1. Leer jezelf kennen

Het vinden van je droombaan begint bij het vinden van jezelf. Voor je een vacaturebank af gaat struinen moet je jezelf leren kennen. Het is heel belangrijk dat je weet wat jouw talenten, vaardigheden en kennis precies is. Als je goed leert kijken naar waar je energie van krijgt en waar je gelukkig van wordt, dan zal je merken dat je al gauw een richting opgestuurd wordt van bepaalde banen. Als je ergens energie van krijgt en je er gelukkig van wordt, dan betekent dat dat alles veel gemakkelijker zal verlopen en je hele leven meer op zijn plek valt. Maar maak niet de fout om te gaan zoeken naar je passie.

2. Stop met het zoeken naar je passie

Want hoe vind je ooit je passie? Eigenlijk is dat helemaal niet zo ingewikkeld, maar wel als je zo snel mogelijk meteen je passie wilt vinden. Dat is vrijwel onmogelijk. Een passie vind je door dingen uit te proberen. Dat betekent dat je ook werk moet doen wat je misschien helemaal niet leuk vindt of wat enorm tegen blijkt te vallen. Dan weet je dat dit niet je passie is. Als je leert dat dit bij de zoektocht naar het vinden van je passie hoort, besef je dat dit niet erg is. Het leidt je juist naar je passie. Begin dus gewoon. Ga niet naar je passie zoeken maar probeer dingen uit en sta stil bij hoe die dingen je doen laten voelen. Accepteer dat het proces maanden tot jaren kan duren.

3. Stel je kwetsbaar en open op

Er zijn steeds meer mensen die hun eigen werk creëren door een bedrijf te starten. Dat vraagt om kwetsbaarheid en je open stellen voor samenwerkingen met anderen maar ook een sprong in het diepe wagen. Risico’s nemen en kwetsbaar zijn. Dit geldt echter ook voor mensen die op zoek zijn naar een droombaan. Als je je kwetsbaar opstelt, risico’s durft te nemen en banen durft uit te proberen dan zal je jouw droombaan uiteindelijk echt vinden.

Deze drie tips zijn niet makkelijk, maar wel effectief. Veel succes met het vinden van jouw droombaan!