Het scheiden van afval in huishoudens wordt steeds belangrijker. Op kantoor is het belang misschien wel nog veel groter. Bedenk alleen al hoeveel meer er uit de grondstoffen gehaald kan worden op deze manier. Het is dan ook niet vreemd dat meer en meer aandacht is voor het scheiden van afval. Het is wel leuk om ook eens te kijken naar redenen die ondernemers hiervoor kunnen hebben. Dit helpt ook bij het kiezen van de juiste middelen, zoals een rolcontainer.

Onderdeel van de circulaire economie

Je kunt in de eerste plaats gemakkelijker onderdeel van de circulaire economie worden wanneer je je bezighoudt met afval scheiden. Deze vorm van ondernemen wordt ook wel de kringloopeconomie genoemd. Het is dan de bedoeling om de hoeveelheid afval zo klein als mogelijk te maken en alles zo veel als mogelijk te hergebruiken. Dit kan in het geheel of in onderdelen. Het is daarmee dan de bedoeling om alle producten de maximale levensduur doormaken. Je kunt met afval scheiden al een goede start maken. Zo zorgt het scheiden van afval ervoor dat er minder afval terecht komt in de restafvalcontainer. Aangezien restafval de duurste afvalstroom is levert een goede afvalscheiding een flinke besparing op afvalverwerkingskosten op.

Minder grondstoffen nodig

Door circulair te werken is het mogelijk om het delven van nieuwe grondstoffen terug te dringen. Het is fijn om het afval zo veel als mogelijk te scheiden zodat dit optimaal schoon is. Dit maakt het recyclen of hergebruik als grondstof ook een stuk gemakkelijker. Zo gaan er minder herbruikbare grondstoffen verloren, waardoor er ook minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Je moet dus bij de bron al voor de scheiding zorgen. Alleen al omdat je op die manier zeker kan zijn dat er minder werk voor nodig is om het te benutten. Dat is een extra voordeel van het scheiden dat je al op kantoor doet. 

Draagt bij aan een groen imago

Bovendien draagt het scheiden bij een een groen imago voor je bedrijf. Een duurzame uitstraling naar je personeel en relaties is tegenwoordig ontzettend belangrijk. Je als bedrijf inzetten voor een goede afvalscheiding zorgt voor een groener imago. De komende jaren zal het alleen nog maar belangrijker worden om als bedrijf bij te dragen aan een beter milieu. Investeren in duurzaamheid en een duurzaam imago maakt je bedrijf toekomstbestendig.

Minder kosten voor de ondernemer

Doordat je het afval scheidt, en waar mogelijk direct al hergebruikt, zal je minder kosten hebben voor de verwerking van het afval. Het is goed om te weten dat je hier flink wat op kan besparen wanneer je het goed aanpakt. Het is de moeite waard om te bekijken waar je kansen liggen. Zoals eerder gezegd is restafval de duurste afvalstroom en door te scheiden belandt er minder afval in deze stroom. Dit drukt de kosten voor afvalverwerking. Begin bijvoorbeeld met het weghalen van de persoonlijke prullenbakken zodat iedereen wel moet scheiden op een centrale plek. Dat kan al direct een goede stap voorwaarts betekenen. Dat is wat echt bespaart.