Ontwikkelingsproces

Traineeship

Ben jij een starter op de arbeidsmarkt? Dan is een traineeship wellicht iets voor jou. Een traineeship is een combinatie van werken en leren. Je begint met een training van een aantal weken zodat jij de vaardigheden kan ontwikkelen die nodig zijn om binnen het bedrijf te werken. Dit is een zowel een voordeel voor jou als voor het bedrijf. Je komt er dan ook gelijk achter of het bedrijf en de functie bij jou passen. Tijdens het opleidingstraject krijg je ook inzicht in je eigen capaciteiten. Na dit traject weet je dus waar jouw krachten en uitdagingen liggen.

Een traineeship heeft vele voordelen, hierboven zijn er al een aantal genoemd. Je zal als trainee waarschijnlijk hetzelfde salaris krijgen als een startersfunctie. Dit salaris krijg je al tijdens je training. Leidinggevende zullen een goed beeld van je capaciteiten krijgen, zo kunnen zij inschatten welke functie jij het beste kunt gaan uitoefenen. Zo zal jij dus een functie gaan uitoefenen die het beste bij jou past.

Cursus

Een cursus volgen, is een van de manieren hoe jij jezelf kan ontwikkelen. Je denkt dan natuurlijk al snel aan een vakinhoudelijke cursus. Bij banken is het vaak verplicht om deel te nemen aan dit soort cursussen. Dit heeft 2 grote voordelen, je ontwikkelt jezelf en jouw werkgever betaald (mee aan) de cursus. Je kan zelf ook aangeven dat je graag aan een cursus wilt deelnemen, dit laat zien dat je ambitieus en gemotiveerd bent om je werk beter te willen doen.

 Naast een vakinhoudelijke cursus zijn er nog twee soorten cursussen, een cursus voor je algemene ontwikkeling en een cursus om je werk gerelateerde vaardigheden te verbeteren. Een cursus voor je algemene ontwikkeling is een cursus om jouw als persoon te ontwikkelen. Je werkgever zal hier ook de vruchten van plukken maar dat is moeilijker aan te tonen, daarom moet je deze cursus vaak zelf betalen. Als je een account manager bent en je wilt beter leren onderhandelen. Dan kan je hier een cursus voor volgen, zo zal jij je werk gerelateerde vaardigheden verbeteren.

Coach

Een ontwikkelingscoach kan je helpen om jouw de goede kant op te sturen. Een ontwikkelingscoach wordt ook wel een loopbaanbegeleider of managementcoach genoemd. Zo’n coach luistert naar jou om inzicht te krijgen in je persoonlijke knelpunten en je zo de goede richting op te sturen. Het kan zijn dat je al een coaching vanuit je werk krijgt. Gebruik deze coach dan ook en leg je persoonlijke dilemma’s bij hem neer. De coach zal jou dan helpen om de juiste keuzes te maken. Hulp van een professional is altijd fijn.

Als je geen bedrijfscoach hebt, dan kan het geen kwaad om zelf een sessie te boeken bij een ontwikkelingscoach. Tegenwoordig is een online sessie vaak ook mogelijk en is goedkoper dan een sessie in real life. Even babbelen over je carrière met iemand die daar verstand van heeft kan nooit kwaad. Waarschijnlijk komen hier inzichten uit die jij kan gebruiken om jezelf te ontwikkelen.

african-american-3592198_1920

Carrièreswitch

Veranderingsproces

Werk je al een lange tijd bij hetzelfde bedrijf? Heb je het erg naar je zin of juist niet? Overweeg om een carrière switch te maken. Doe waar je van houdt en volg je passie. Je talenten liggen vaak binnen je passie. Volg dus je passie om je talenten te ontdekken. Dit zal gelukkiger maken. Als je met plezier naar je werk gaat zal je jouw werk ook beter doen. Het is dus erg belangrijk dat je gelukkig bent met de baan die hebt. Wees niet bang om een risico te nemen, als je er achter komt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt, zal er altijd een weg terug zijn.

Hoe kom je er achter of het tijd is om een carrière switch te maken? Er zijn een aantal signalen die je vertellen dat het tijd is voor een carrière switch. Geld is het enige wat telt, als je alleen werkt om geld te verdien volg je niet je passie en kan je dus veel gelukkiger zijn. Als je met tegenzin naar je werk gaat is het ook tijd om een carrière switch te maken. Je droomt van een andere baan. Wat houdt je tegen om naar die baan op zoek te gaan? Als je concentratieproblemen hebt is het wellicht ook tijd om een ander baantje te gaan zoeken.

Buitenland

Altijd al gedroomd om in het buitenland te wonen en te werken? Ga er dan voor en volg je droom. Je begint weer helemaal op nul, dit is natuurlijk een groot avontuur en niet voor iedereen geschikt. Als jij iemand bent die het niet erg vindt om risico te nemen en graag zijn dromen najaagt is dit zeker iets voor jou. Het is wel aan te raden om eerst een taalcursus te doen voordat je vertrekt. Dit zal je kans sterk vergroten dat je wordt aangenomen. Denk ook na over de cultuurverschillen, je moet erg open minded zijn, om te kunnen aarden in een andere cultuur. Doe ook onderzoek naar de cultuur voordat je een kiest in welk land jij wilt gaan werken. Als je dan toch bezig bent, is het aan te raden om ook gelijk onderzoek te doen naar de manier van zakendoen binnen het land.

Je hoeft natuurlijk niet je hele leven in het buitenland te werken, men doet dit vaak om de horizon te verbreden. Ze blijven dan een aantal jaar in het buitenland en komen daarna weer terug. Natuurlijk kan het leven in het buitenland zo goed bevalt, dat je blijft hangen.

adult-3051620_1920