Binnenkort zijn er nieuwe regels rondom de energielabels van kantoorgebouwen. Je moet namelijk op 1 januari 2023 in het bezit zijn van minimaal een energielabel C. Als je energielabel A, B of C al hebt zit je natuurlijk goed. Voor de rest van de kantoorgebouwen is er nog wat werk aan de winkel. Hier zijn drie tips om je kantoor energieneutraal te maken.

Tip: energielabel voor je kantoorpand aanvragen? Dan is het verstandig om energielabel offertes met elkaar te vergelijken. Zo bespaar je gemakkelijk op de kosten.

1. Energieprestaties in kaart brengen

Ten eerste is het heel erg belangrijk om je energieprestaties in kaart te brengen. Je kunt dan namelijk gemakkelijk zien waar je hierbij kunt verduurzamen. Maar hoe krijg je dan inzicht in je energieprestaties? Het beantwoorden van vragen zoals: ‘Hoeveel onnodige energie verbruik je?’ ‘Waar zitten de pieken van energieverbruik?’ zijn hier voorbeelden van. Maar nog veel beter kun je een EPA-U label aanvragen. Na een inspectie op locatie ontvang je een energieprestatieadvies-rapport met daarin het huidige energielabel en maatregelen die je kunt nemen om je kantoor te verduurzamen. Dit brengt diverse voordelen met zich mee:

  • Inzicht in de huidige energieprestatie
  • Bespaar maandelijks op de stijgende energiekosten
  • Voldoe aan de energielabel C of beter verplichting voor kantoren
  • Voorkom een boete voor het ontbreken van een energielabel
  • Draag bij aan een beter milieu door je kantoor te verduurzamen
  • Inzicht in energiebesparende maatregelen waarin je kunt investeren
  • Ontvang een geldig energielabel die 10 jaar geldig is

2. Maak gebruik van zonnepanelen

Als jij graag een duurzaam bedrijf wilt hebben, dan moet je dus beginnen aan groene stroom. Het is echter nog duurzamer om zelf je stroom op te wekken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld zonnepanelen te laten plaatsen. De meeste kantoorgebouwen zijn wel geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Er zijn verschillende ondernemersregelingen voor de installatie van zonnepanelen op jouw kantoorgebouw. Dit maakt het voor veel ondernemers interessant om te investeren in zonnepanelen. Vraag een specialist naar de mogelijkheden, terugverdientijd en verdiep je in de subsidies. Vervolgens kun je overwegen om zonnepanelen op je kantoorpand te laten installeren of niet.

3. Het gebruik maken van lokale warmtebronnen

Wanneer jouw kantoorgebouw dichtbij fabrieken staat, kun je hier wellicht gebruik van maken. Het is namelijk zo dat er bij fabrieken veel warmte vrij komt. Het is natuurlijk zonde om hier geen gebruik van te maken. Dit heet ook wel stadswarmte. Warm water wordt dan naar een centraal punt gebracht en later verdeeld over huizen en bedrijven die dan verwarmt kunnen worden. Het koude water wordt dan terug gepompt naar het verdeelstation. Het is echter wel alleen in de grotere steden nu beschikbaar. Het is daarnaast ook een stuk duurzamer maar niet erg goedkoop. Nuon en Eneco zijn hierbij namelijk de aanbieders in enkele steden en kunnen daarom er flink veel voor vragen. In de volgende steden is het mogelijk om op stadswarmte mee te liften: Amsterdam, Arnhem, Ede, Leiden, Utrecht, Almere, Lelystad, Nijmegen of Rotterdam.