Voor elke ondernemer is het van waarde om een beeld te hebben van hoe de zaken er eigenlijk voor staan. Dat is op elk gebied aan de orde, dus ook waar het gaat om het bedrijfsafval. Hoeveel produceer je daar eigenlijk van op dagelijkse basis? Daarnaast wil je natuurlijk weten welke soort afval je produceert. Wanneer je dit weet kan je aan de slag met hergebruik en gescheiden inzameling, bijvoorbeeld met een PMD container. Ook breng je zo de kosten omlaag.

De juiste inzichten verzamelen

Het begint allemaal met het verkrijgen van de juiste inzichten. Zo is het goed om te weten wat bedrijfsafval eigenlijk is. Dit is al het afval dat je produceert met het bedrijf. Het gaat dus net zo goed om verpakkingsmaterialen, als om oude machines die hun levensduur gehad hebben. Het is eigenlijk zo dat PMD, papier, chemische stoffen, kunststof en heel veel andere materialen hier allemaal onder kunnen vallen. Wanneer je dit goed in beeld hebt, kan je ook beter handelen.

Waar kan je verminderen?

Bedrijfsafval in kaart brengen, brengt ook mogelijkheden met zich mee. Zo kan je bijvoorbeeld veel meer bereiken met het scheiden van afval op deze manier. Dit betekent namelijk niet alleen dat de verwerking gemakkelijker wordt, het betekent ook dat je de kosten terug kunt dringen. Dat is wel heel fijn, want zo heb jij er iets aan en heeft ook de maatschappij er het nodige voordeel van. Dat is dus wel zo aantrekkelijk. Afval is vaak veel duurder in verwerking dan je doorhebt, dus aandacht hiervoor hebben is van grote waarde.

Voordelen van zakelijk afval scheiden

Het in kaart brengen van bedrijfsafval geeft je inzicht in de hoeveelheid en soorten afvalstromen die op de werkvloer geproduceerd worden. Deze informatie is cruciaal om bedrijfsafval direct bij de bron te scheiden. Maar waarom is zakelijk afval scheiden zo belangrijk en welke voordelen levert dit op? Wij hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet!

  • Draag bij aan een beter milieu. Het scheiden van bedrijfsafval bij de bron zorgt ervoor dat je een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Afval dat gescheiden wordt verwerkt is grotendeels herbruikbaar, waardoor er niet onnodig grondstoffen verloren gaan.
  • Bespaar op afvalverwerkingskosten. Bedrijfsafval bij de bron scheiden voorkomt dat er onnodig veel afval in de restafval container belandt en dat levert een flinke besparing op. Dit komt omdat restafval de duurste afvalstroom is om te laten verwerken door een afvalinzamelaar.
  • Creëer een groen imago. Anno 2021 is het essentieel om als bedrijf een groen imago te hebben. Verschillende afvalcontainers voor elke afvalstroom en voorlichting aan personeel over afval scheiden draagt zeker bij aan een groen imago voor je bedrijf.

Al het bedrijfsafval in kaart brengen

Nu je de basis hebt gelegd, kan je ook echt winst gaan boeken. Je kunt nu precies zien wat waar vandaan komt. Waardoor je dus ook gemakkelijker kunt bepalen waar je winsten kunt boeken. Het is veel gemakkelijker om alles in beeld te hebben wanneer je het scheidt. Zo kan je de stroom heel precies volgen en kan je de kosten er ook heel gemakkelijk aan koppelen. Dit maakt het mogelijk om kansen te pakken die je anders nooit had gezien. Je zal merken dat dit baat.