Als pas afgestudeerde kan het vinden van een eerste baan knap lastig zijn. Het ontbreekt je aan werkervaring, en dat is dan ook de reden dat je vaak wordt afgewezen. Maar zo krijg je die werkervaring natuurlijk ook niet. Wat kun je doen om de kans op je eerste baan te vergroten? 5 tips van het vacature platform www.ambitie.nl.

1. Gebruik je netwerk​

Als pas afgestudeerde heb je wellicht nog niet zo’n groot netwerk. Toch heb je waarschijnlijk al wel een netwerk dat jou de helpende hand kan bieden bij jouw zoektocht naar een baan. Denk aan je directe eigen omgeving zoals je ouders, familie, kennissen en oud-studiegenoten. Maar ook de bedrijven waar je stage hebt gelopen of klanten waar je destijds mee in contact bent gekomen.

Het is belangrijk om dat netwerk te gebruiken. Voel je niet bezwaard om iets te vragen aan je netwerk. Als je niets vraagt, krijg je ook niets en dat helpt je niet verder. Door duidelijk kenbaar te maken wat je wil, zoekt of leuk vindt creëer je kansen.

2. ​Investeer in jezelf

Als je de kans niet direct krijgt om werkervaring op te doen, dan moet je hier zelf wat aan doen.
Dit is een investering in vele opzichten in jezelf, maar is zeer waardevol. Probeer uit te vinden waar je goed in bent, bijvoorbeeld door testen te doen of dingen uit te proberen. Verdiep je in jouw vakgebied. Lees boeken en blogs, volg webinars, bezoek carrière-events, workshops en post ook zelf dingen op je social media-kanalen over je vakgebied.

3. Wees proactief

Jouw eerste baan ga je vaak niet vinden door achter je laptop te zitten wachten tot er een vacature voorbijkomt die je aanspreekt. Bovendien zijn er heel veel anderen die ook op diezelfde vacature zitten te wachten. De concurrentie is groot. Wees dus proactief. Zoals hierboven genoemd kun je carrière-events bezoeken, waar je in contact kan komen met interessante bedrijven. Het regelen van netwerkgesprekken kan ook heel waardevol zijn. Iedereen vindt het leuk om over zijn of haar werk te praten. Dus ken je iemand die leuk werk doet (in een wereld waar ook voor jou kansen liggen), schroom niet om een afspraak met die persoon te maken. Gebruik hiervoor weer je netwerk. Bijkomend voordeel: via netwerkgesprekken word je vaak weer in contact gebracht met anderen. Goed voor je netwerk!

4. Zoek werkervaring via andere wegen

Deze kan ook vallen onder een investering in jezelf. Word je vaak afgewezen wanneer je solliciteert met als reden dat je te weinig werkervaring hebt? Dan is het wellicht een optie om jezelf aan te bieden voor een stage bij een bedrijf dat actief is binnen jouw vakgebied. Op deze manier kun je een volwaardige functie uitoefenen en werkervaring opdoen. Veel bedrijven staan hier open voor. Minpunt is dat stages wel vaak tegen een minimale of zelfs geen vergoeding worden gegeven, maar als je thuis zit verdien je ook niets. Met een stage pak je in ieder geval relevante werkervaring en breid je jouw netwerk uit. In het slechtste geval heb je alleen een goede referentie voor op je CV. Maar er kan ook zomaar eens een contact uitrollen.

Vrijwilligerswerk is ook een optie om aan werkervaring te komen. Denk er hierbij wel om dat je dit doet in specifieke functies binnen je vakgebied. Dat is waardevol voor je toekomst. Hoe goed en nobel ook: het helpen in een verzorgingstehuis gaat je in veel gevallen niet direct helpen.

5. Blijf in jezelf geloven

Tenslotte nog een heel belangrijke: blijf in jezelf geloven. Veel afwijzingen krijgen is voor niemand leuk en doet je zelfvertrouwen ook geen goed. Als frustratie of een laag zelfvertrouwen terug te zien zijn in je brieven of gesprekken, gaat dat je niet helpen. Natuurlijk moet je kritisch zijn op jezelf en leren van je fouten, maar vergeet vooral ook niet je hoogtepunten te vieren. Dit geeft je zelfvertrouwen en energie om door te blijven gaan.