Ambieer je een functie in de bouw? Er zijn vele functies waarin je aan de slag kunt. Lees hoe je je huidige vaardigheden kunt inzetten.

Carrièremogelijkheden in de bouw

De bouw kan een fysiek en mentaal uitdagende carrière zijn, maar ook een persoonlijke en financieel lonende carrière. Sommige mensen werken kortstondig aan de bouw, misschien om geld in te verzamelen voor de universiteit, terwijl anderen hun hele werkzame leven bezig zijn met het bouwen (of afbreken) van dingen.

Startende bouwfuncties hebben meestal geen opleidingseisen. Sommige stageprogramma’s vereisen een middelbare school of MBO-diploma. Om bepaalde geavanceerde vaardigheden, zoals lassen, in de praktijk te brengen, kan het nodig zijn dat je een gespecialiseerde opleiding en een passende licentie nodig hebt. Veel bouwactiviteiten betalen goed.

Hoe je vaardigheden te gebruiken

Potentiële bouwvakkers realiseren zich misschien niet hoeveel van de vereiste vaardigheden ze al hebben. Veel mensen leren bouwvaardigheden door thuis aan hun eigen projecten te werken, of door vrijwilligerswerk te doen met buren of maatschappelijke organisaties. Er zijn ook vaardigheden die zeer relevant zijn voor bouwwerkzaamheden, zoals wiskunde, die je misschien in een andere context hebt geleerd en die je potentiële werkgever zich niet realiseer.

Hoewel functie-eisen veel kunnen variëren (zorg ervoor dat je de functiebeschrijvingen zorgvuldig leest), gebruik onderstaande lijst van populaire vaardigheden om een idee te krijgen van hoe goed voorbereid je al bent.

Als je een gespecialiseerde opleiding hebt gevolgd, zet dit dan prominent in je sollicitatie of motivatiebrief. Potentiële werkgevers kunnen je gedachten niet lezen.

Voorbeelden van bouwvaardigheden

De bouw is een grote en brede sector. Met verschillende vaardigheden maak je kans op een baan.

 

Specifieke bouwkundige vaardigheden en ervaring

Specifieke bouwkundige vaardigheden zijn onder meer metselwerk, timmerwerk, het gieten van cement, het plaatsen van gipsplaten en het installeren van specifieke soorten apparatuur. De lijst gaat verder. Zorg ervoor dat je je toekomstige werkgever vertelt met welke van deze taken je ervaring hebt en hoeveel ervaring je hebt, zelfs als het niet direct relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert. Werkgevers waarderen meestal veelzijdige werknemers die zich kunnen vertakken in extra taken als dat nodig is.

 

Fysieke vaardigheden

Als bouwvakker moet je niet alleen sterk en behendig zijn, je moet ook slim zijn in het gebruik van je lichaam. Een goede ergonomie, met inbegrip van een correcte tilhouding, en zorgvuldige aandacht voor veiligheid, kan pijnlijke en kostbare ongevallen voorkomen; blessures aan het einde van je carrière zijn niet alleen voor sporters. Slechte gewoonten kunnen ook leiden tot herhaalde kleine verwondingen die jonge, fitte mensen kunnen negeren, maar die samen leiden tot pijn en invaliditeit jaren later. Bovendien is goed bewegen efficiënter en effectiever.

 

Technologie en kantoorvaardigheden

Bouwbedrijven hebben, net als alle andere bedrijven, behoefte aan budgettering, planning, administratie en marketing om overeind te blijven. Als je beschikt over kantoorvaardigheden, waaronder kennis van tekstverwerking, spreadsheet en publicatiesoftware, uitstekende telefonische etiquette en goede organisatorische en communicatieve vaardigheden, kun je een belangrijke troef zijn. Zelfs als je het grootste deel van je tijd op een bouwlocatie doorbrengt, is het belangrijk dat je naar behoefte het kantoor kunt betreden als dat nodig is.

 

Managementvaardigheden

Uiteraard hebben niet alle bouwvakkers managementvaardigheden of leiderschapsvaardigheden nodig, maar het hebben van deze vaardigheden geeft je zeker meer mogelijkheden in je carrière. Het ontwikkelen van schattingen en het onderhandelen over prijzen, kwaliteitscontrole en het bereiken van potentiële klanten zijn allemaal belangrijke vaardigheden voor bouwvakkers met eender welke ambitie.

 

Ontwerp en planning

Of je het project nu zelf ontwerpt of het plan van iemand anders volgt, je moet weten hoe je een blauwdruk moet lezen. Je moet het ontwerp ook zo goed begrijpen dat je problemen of fouten kunt ontdekken; ook blauwdrukken kunnen fouten bevatten. Het kan ook nodig zijn dat je beslissingen  neemt over de te gebruiken materialen of over hoe de verschillende fasen van het project te plannen. Ook een goed begrip van het ontwerp van het project zal van cruciaal belang zijn.

 

Codes en voorschriften

Als bouwvakker ben je onderworpen aan bouwverordeningen, milieuvoorschriften, veiligheidsvoorschriften en arbeidsovereenkomsten. Hoewel werknemers op instapniveau niet verantwoordelijk zijn voor de handhaving van die regels, zal de opleiding soepeler verlopen als je de regels al kent. Wellicht heb je via een eerdere stage al een hijscertificaat behaald. Inspecteurs zullen het op prijs stellen als je weet welke informatie ze nodig hebben.

Het is ook mogelijk dat je werkgever of je directe leidinggevende de regels overtreedt. Je eigen veiligheid, die van de klant en van degenen die in de buurt van de bouwlocatie wonen en werken, kan afhangen van jouw herkenning en reactie op het probleem.