Gefeliciteerd, je sollicitatiebrief heeft indruk gemaakt en de uitnodiging voor een eerste gesprek is binnen. Na het eerste vreugdedansje komt de volgende vraag waar je meteen diep over na moet denken. Wat moet ik aantrekken? Tenslotte wil je de goede indruk die je met je brief gemaakt hebt niet bederven door je tijdens het gesprek verkeerd te presenteren. Voor mannen bestaat de traditionele sollicitatie-outfit uit een goed zitten pak met een licht heren overhemd met lange mouwen. Of een das verplicht is, is afhankelijk van de branche en van het bedrijf waar je hoopt te gaan werken. In principe draag je er veterschoenen bij. Als het iets nonchalanter mag, is een combinatie van een pantalon met een heren overhemd een stijlvol alternatief. Eventueel combineer je dat met een bijpassend colbert.

Het overhemd

Een lichtgekleurd, netjes gestreken overhemd hoort bij elke sollicitatie-outfit. Klassiekers als wit en lichtblauw staan goed bij ieder kostuum. Onder een colbert draag je in principe nooit een overhemd met korte mouwen. De mouwen van het colbert hebben de perfecte lengte als ze net boven de aanzet van de duim eindigen, zodat er nog ongeveer een centimeter van de manchetten van het overhemd zichtbaar is. Als je geen das draagt en het bovenste knoopje van het overhemd open laat, draag er dan een T-shirt met V-hals onder.

Outfit afhankelijk van de branche

De perfecte outfit voor je sollicitatiegesprek is afhankelijk van de branche. Bij traditionele bedrijven, zoals banken en verzekeringsmaatschappijen, is een kostuum voor hem en een broekpak of mantelpakje voor haar nog steeds verplicht. In de meeste creatieve branches, zoals mediabedrijven en reclamebureaus, en bij ambachtelijke beroepen gaat het er vaak wat losser aan toe. De volgende vragen helpen je bij het kiezen van de juiste outfit:

 1. Hoe is het karakter van dit bedrijf en wat is de gebruikelijke dresscode in de branche?

2. Past de outfit bij mijn toekomstige functie?

3. Zou ik dit ook aantrekken om naar het werk te gaan?

4. Voel je je prettig in deze kleding?