Als ondernemer ontkom je niet aan enige administratieve plicht. Een gedegen boekhouding bijhouden is verplicht. Maar ook al zou dit niet vereist worden door de Belastingdienst dan nog zou het alsnog belangrijk zijn om een solide administratie aan te voeren, voornamelijk om inzicht te houden in het financiële reilen en zeilen van je bedrijf. Zodat je op tijd bij kunt sturen wanneer je bedrijf op de klippen dreigt stuk te slaan.

De boekhouding zelf is al decennia lang hetzelfde. Veel veranderd er niet aan de meest belangrijke principes van dit vakgebied. Wel zijn er een aantal technologische ontwikkelingen geweest rondom boekhouden, die ook de boekhouding niet onberoerd hebben gelaten. We hebben het dan met name over AI, automatie en de cloud. In plaats van te boekhouden met Word en Excel of desktop software kiezen steeds meer ondernemers voor online boekhouden.

Cloud boekhouden voordelen
Er zijn een aantal eigenschappen van online boekhouden die eruit springen. Ten eerste, is het fijn dat de boekhouding altijd en overal beschikbaar is. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je boekhouder of je CFO. Iedereen kan te allen tijde even inloggen van waar dan ook maar ter wereld. Handig, zeker in deze wereld waar steeds meer mensen werken als zijnde digitale nomade.

Door automatie gaat alles veel sneller dan bij achterhaalde desktop boekhouding software. Online boekhoudprogramma’s kennen koppelingen o.a. met online bankieren (bron). Zo kan het programma bijv. automatisch controleren of bepaalde facturen al voldaan zijn. Als deze na een periode van zeg 60 dagen nog niet voldaan zijn kan een herinnering gestuurd worden zonder omkijken van jouzelf. Dit bespaart je dus tijd en energie. Bij een meer traditioneel boekhoudprogramma had je dit allemaal zelf moeten nagaan.

Ook fijn aan online boekhouden is dat er in principe altijd een back-up is online. Mocht je bedrijfspand in vlammen opgaan, of je laptop wordt gestolen op zakenreis. Dan heb je altijd nog een kopie van je boekhouding achter de hand.

Het juiste online boekhoudprogramma voor jou kiezen
Er zijn tal van boekhoudprogramma’s verkrijgbaar en je ziet door de bomen bijna het bos niet meer. Een goed beginpunt is dit artikel, waarbij een ervaren boekhoudster de top vijf beste programma’s van Nederland compileert. Dan is het echter een kwestie van zelf uit proberen. De meeste programma’s bieden een gratis proefabonnement aan. Een test ritje als het ware. Zo kun je een beetje rondneuzen en kijken of het programma qua functionaliteit, uiterlijk en communicatie een beetje bij je past.