Goed Nederlands kunnen spreken is zeer belangrijk, of het nou is om je goed verstaanbaar te maken, om een krantenartikel te lezen of omdat je het nodig hebt op je werk. Naast Nederlands is het vaak fijn om een tweede taal te kunnen spreken, dit kan voordelen hebben op je werk en ook op vakantie is het altijd handig. Een taal leren kan echter erg lastig zijn. Wij geven je daarom een paar tips om toch de stap te zetten naar het leren van beter Nederlands of het leren van een compleet nieuwe taal.

Gratis apps op je telefoon

Een simpele manier om een nieuwe taal te leren, is door een app op je telefoon te zetten. Er zijn veel verschillende apps waarbij je simpel een taal kunt leren. De bekendste app is Duolingo, dit is een gratis app waarbij je begint met een paar basiswoorden en gaandeweg leer je steeds meer. Een andere bekende app is Memrise, deze app heeft zowel een gratis versie als een betaalde versie. Met Memrise leer je de taal aan de hand van een spel en kun je tegen andere mensen spelen. Het nadeel van het gebruiken van een app is echter wel dat je vaak alleen vreemde talen kunt leren, je kunt het niet gebruiken om je Nederlands verbeteren.

Klassikale lessen

Wanneer je van jezelf weet dat je een stok achter de deur nodig hebt om een taal te leren is het verstandig om een klassikale cursus te volgen. Hierbij heb je een leraar en een klas en je hebt op vaste tijden les. Het voordeel hiervan is dat je met andere mensen in contact komt die dezelfde taal leren en je kunt met hen overleggen wanneer je iets niet begrijpt. Het nadeel van klassikale lessen is dat het vaak vrij duur is en het is niet zo flexibel als een app of een individuele cursus.

Individuele cursus

Wanneer je het niet ziet zitten om klassikale lessen te volgen, maar wanneer je wel graag geholpen wilt worden is het slim om een individuele cursus te volgen. Hiermee is het leren een stuk flexibeler dan bij klassikale lessen en vaak kun je zelf kiezen welke vaardigheden je wilt leren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor presenteren in het Engels, een zakelijke taaltraining Nederlands of beter leren schrijven in het Spaans. Met een individuele cursus zijn er veel mogelijkheden en kun je leren wanneer het jou uitkomt.

 

Reader Interactions