Een veilige werkomgeving hoort je werkgever voor je te regelen. Maar zelf heb je ook invloed op de situatie rond en op je werkplek.

Hoe creëer je een veilige werkomgeving?

Veiligheid op de werkplek is afhankelijk van hoe goed de werkgever en de werknemers het veiligheidsbeleid en de praktijken kennen, communiceren en naleven. Het is daarom de verantwoordelijkheid van beide partijen om een cultuur van veiligheid op de werkplek op te bouwen. Omdat dit een proactieve houding en een teambenadering vereist zijn hier 3 tips om je te helpen een cultuur van veiligheid op het werk te creëren.

 

Communiceer op een effectieve manier over veiligheid

Het communiceren van relevante informatie over veiligheid is de eerste stap naar het opbouwen van een veiligheidscultuur op de werkplek. Dit kan gebeuren door middel van regelmatige bijeenkomsten over gezondheids- en veiligheidskwesties, beleid en praktijken. Plaats posters rond de werkplek en maak gezondheid en veiligheid beter zichtbaar. Een andere effectieve manier om de bewustwording te vergroten is het versturen van informatie via e-mail, nieuwsbrieven en andere interne communicatieplatforms die op je werkplek beschikbaar zijn.

 

Tips en meldingen aanmoedigen

Het is belangrijk om het doen van suggesties en het rapporteren van problemen op de werkplek aan te moedigen. Een effectieve manier om dit te doen is door kanalen te creëren die alle medewerkers kunnen gebruiken om suggesties te geven en eventuele problemen te melden. Het is dan belangrijk dat de relevante partijen, zoals het management of de leden van de gezondheids- en veiligheidscommissie, snel handelen om eventuele problemen op te lossen en goede suggesties te implementeren. Dit stimuleert de betrokkenheid van alle partijen.

 

Verzorg veiligheidstrainingen

Door iedereen op de werkplek voortdurend bij te scholen, bijvoorbeeld met een bhv cursus, beschikken alle medewerkers over de nodige kennis om potentieel risicovolle en gevaarlijke situaties te voorkomen. Op deze manier weet iedereen waar hij of zij op moet letten en wat hij of zij moet doen in geval van ongelukken. Een bedrijf met goed opgeleide medewerkers zorgt voor een positieve en proactieve houding ten opzichte van veiligheid. Op deze manier worden gezondheid en veiligheid een prioriteit.

Om de veiligheid van de werknemers op de werkplek verder te waarborgen spelen bedrijf hulpverleners een belangrijke rol. Afhankelijk van het type organisatie zijn deze personen verantwoordelijk voor een verscheidenheid aan taken, zoals het werken aan en uitvoeren van het veiligheidsbeleid en voor het zorgen dat het bedrijf op de hoogte is van wet- en regelgeving op het gebied van gezondheid en veiligheid.