Tijdens de zoektocht naar je ideale baan struin je heel wat vacaturesites af in de hoop je droombaan te vinden. Elke functie heeft zijn eigen vereisten en jij hebt natuurlijk je eigen kwaliteiten. Het kan voorkomen dat die twee dingen niet meteen op elkaar aansluiten, maar laat je hierdoor niet meteen ontmoedigen. Uiteindelijk is iedereen in staat zijn of haar droombaan te vinden! Deze blog helpt je daarbij.

Start met een positieve mindset

Je gedachten bepalen je gedrag. Ook bij de zoektocht naar een baan. Als jij van tevoren al denkt dat de baan die je graag zou willen hebben te hoog gegrepen is, zal je de baan nooit krijgen. Ga vol zelfvertrouwen de sollicitatieprocedure in en overtuig jezelf dat jij de beste kandidaat voor de job bent. Als je jezelf kan overtuigen, gelooft een ander dat ook. Een nee heb je, een ja kan je krijgen. Je hebt niets te verliezen!

Maak gebruik van je netwerk

Je sociale netwerk kan van enorme waarde zijn in de zoektocht naar een baan. Misschien ken je wel iemand die al bij het bedrijf werkt waar jij ook wil werken en kan diegene een goed woordje voor je doen, of weet iemand bij wie je moet zijn voor je sollicitatie. Zo sta je al 1-0 voor op andere sollicitanten. Het is dan aan jou om de wedstrijd zakelijk uit te spelen en de overwinning binnen te halen. Schroom dus zeker niet om contact op te nemen met die mensen. Je hebt niet voor niks zo’n groot netwerk opgebouwd, toch?

Werk aan je kwaliteiten

Bij elke vacature staat er wel een opsomming van vereisten die een kandidaat moet beheersen om in aanmerking te komen voor de baan. Mocht je nog niet gevorderd genoeg zijn in een vereiste, laat je dan niet meteen uit het veld slaan. Er is namelijk altijd ruimte om jezelf te ontwikkelen. Een bedrijf kan iemand zoeken met een perfecte beheersing van de Engelse taal, of misschien wel iemand die zich verstaanbaar kan maken in het Italiaans. Dit is, zelfs voor jou, mogelijk om snel te leren. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van EBC, een taleninstituut dat jou in een korte tijd een taal heel machtig maakt. Als je bij een sollicitatie aangeeft dat je bereid bent om jezelf te ontwikkelen voor deze baan, laat je meteen zien dat je je volledig wilt inzetten voor het bedrijf en de functie.

 

Wees niet getreurd als het even duurt om je droombaan te vinden. Rome is immers ook niet in 1 dag gebouwd… Succes!