Als je net bent afgestudeerd, kan het nogal een klusje zijn om aan een goede baan te komen. Je zit nu waarschijnlijk al een tijdje thuis, wat in het begin natuurlijk erg relaxed is. Maar na een tijdje heb je toch wel weer zin om iets te doen. Je gaat op zoek naar een baan, maar je komt erachter dat het vinden van een leuke baan zo makkelijk nog niet is. Hoe vind je nou die ene leuke baan die helemaal bij jou past?

Zoek iets dat bij je past

Voordat je zomaar op elke vacature gaat reageren, moet je jezelf eerst afvragen: wat wil ik? Je wilt namelijk wel een baan die echt bij je past, toch? Schrijf voor jezelf op wat je precies zoekt, in welke regio en bij wat voor bedrijf. Als je niet weet wat je zoekt, ga je het ook niet vinden. Vraag jezelf de volgende vragen af:

 

  • Wat kan ik?
  • Wat zijn mijn sterke kanten en wat zijn mijn mindere kanten?
  • Wat voor soort werk past bij mij?
  • Wat vind ik echt belangrijk in mijn werk?

 

Als je deze vragen voor jezelf kunt beantwoorden, kun je op zoek gaan naar een baan. Deze vragen worden ook vaak gesteld bij het sollicitatiegesprek en jij kunt ze straks dus perfect beantwoorden.

Vraag je netwerk

Je hebt alles wat je wilt en zoekt nu helder voor jezelf, nu kun je beginnen met solliciteren. Laat zoveel mogelijk mensen uit je netwerk weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Misschien komt iemand wel met de gouden tip. Zet een oproepje op Facebook of LinkedIn, maar zeg het ook tegen familie en vrienden. De meeste banen worden namelijk gevonden door familie of vrienden. Maak er dus goed gebruik van.

 

Loopbaanadvies

Lukt het je maar niet om een baan te vinden? Heb je al 30 keer gesolliciteerd, maar word je steeds afgewezen? We snappen dat dit erg vervelend is en je zelfvertrouwen enorm kan schaden. Maar wat je juist niet moet doen is opgeven. Loopbaanadvies kan je helpen. Loopbaanbegeleiding geeft je erg veel inzicht in jezelf en kan je daadwerkelijk helpen om snel een nieuwe baan te krijgen. Een loopbaangesprek is altijd optimistisch en opbouwend. Je krijgt hier veel positieve energie door en je zelfvertrouwen krijgt een boost.

Reader Interactions