Als ondernemer van een (middel)grote onderneming bent u vast niet onbekend met het jaarverslag. Deze dient immers elk jaar opnieuw geschreven te worden. Als beginnend ondernemer kan dit intimiderend klinken. Bij kleine bedrijven is dit verslag niet verplicht. Echter is het raadzaam om er wel een te maken, al dan niet voor eigen inzicht. Tevens is het een waardevol document om transparantie over uw financiële situatie te creëren voor aandeelhouders en investeerders.
Een jaarverslag is een overzicht van alle belangrijke gebeurtenissen omtrent het bedrijf. Alle hoogte- en dieptepunten komen aan bod en er wordt gesproken van onder andere een balans, een resultatenrekening en een jaarrekening. In de laatste wordt voornamelijk financiële informatie over de resultaten van het afgelopen jaar gedeeld. Deze elementen worden in het jaarverslag toegelicht.
Wat moet er in een jaarverslag staan?
In het jaarverslag (afgezien van het onderdeel jaarrekening) staan voornamelijk niet-financiële gegevens. Het geeft een beeld van de gang van zaken gedurende het afgelopen jaar en de verwachtingen voor de toekomst. Denk aan doelstellingen, marketingstrategieën, successen, valkuilen en werkmethoden. Zorg er ten alle tijden voor dat de informatie volledig juist is omdat verschillende belangrijke partijen inkijk dienen te hebben in uw jaarverslag. Hieronder staat een opsomming van belangrijke onderdelen in een jaarverslag:
- Jaarrekening
De jaarrekening is het element van het jaarverslag waarin wordt ingegaan op de financiële situatie van uw bedrijf. Hierin staan een financiële balans, resultatenrekening, kasstroomoverzicht en eventueel een accountantsverklaring. In sommige gevallen zijn er aanvullende zaken vereist. - Resultatenrekening
Deze wordt ook wel de winst- en verliesrekening of exploitatierekening genoemd. Het vormt een overzicht van alle inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar. De informatie uit dit onderdeel wordt tevens gebruik bij uw belastingaangifte. - Balans
Deze balans laat de verhouding zien van bezittingen en schulden van uw onderneming. Het is een momentopname van uw vermogen. Links staat uw bezig (activa) en rechts vermeld u hoe u dit hebt gefinancierd (passiva). Op die manier vormt er dus een balans die in evenwicht is. - Kasboek
Dit is waar u alle transacties vermeld die van invloed zijn geweest op de kas en het kassasaldo. U kunt hieruit dus opmaken welke uitgaven regelmatig terugkomen en waar eventueel op bezuinigd zou kunnen worden. - Debiteuren(beheer)
Onder debiteurenbeheer verstaan we de ‘schulden’ die klanten bij u hebben door middel van reeds onbetaalde facturen, en hoe u dit bijhoudt. Deze debiteuren zorgen voor een achterstand op uw inkomsten en u dient dit goed bij te houden zodat alle facturen uiteindelijk betaald worden. Uw debiteurenbeheer dient vermeld te worden in het jaarverslag. - Crediteuren
Crediteuren zijn het tegenovergestelde van debiteuren. Het zijn de bedrijven of consumenten waar u zelf nog een rekening bij open hebt staan. Ze crediteuren worden dus gezien als een tijdelijke schuld voor uw onderneming.
Hulp bij uw jaarverslag
In veel gevallen zijn er nog bijkomende zaken die vernoemd dienen te worden in uw jaarverslag, maar zolang alle bovengenoemde punten aan bod komen is het verslag vrijwel compleet. Het is essentieel om dit document volledig naar waarheid aan te leveren en dit kan soms een uitdaging zijn. Daarom zijn er mogelijkheden om hulp te krijgen bij het opstellen van uw jaarverslag. Een administratiekantoor Hoofddorp kan u hierbij prima van dienst zijn, en zal u helpen bij het correct opstellen van uw jaarverslag.