Een sollicitatiegesprek kan erg spannend zijn. Helemaal als je het al een tijdje of misschien nog nooit hebt gedaan. Je wilt natuurlijk een positieve indruk achterlaten bij je potentiële werkgever, maar hoe doe je dit nou? Elke functie en elke werkgever is anders, elk gesprek zal dan ook verschillend verlopen. Toch zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij elk sollicitatiegesprek.

Je wordt gescreend

Een prachtige brief en een goed cv is helaas niet genoeg. Een werkgever wil altijd zeker zijn dat hij/zij de juiste persoon voor de job aanneemt. Daarom word je, voordat je wordt aangenomen, gescreend. Bij deze pre-employment screening wordt je cv uitvoerig gecontroleerd. Er wordt bekeken of de informatie die op je cv staat klopt, referenties zullen gecontroleerd worden en gaten op het cv worden geanalyseerd. Zorg er daarom voor dat alles wat op je cv staat klopt, lieg niet over een bepaalde werkperiode en verzin ook zeker niet zelf een aanbeveling. Dan zal alles goed komen.

Wees voorbereid

Voordat je naar het sollicitatiegesprek gaat, moet je je goed voorbereiden. Een goede voorbereiding is namelijk echt het halve werk. Zorg dat je weet met wie je het gesprek hebt en wees op tijd op de afgesproken locatie. Als je te laat komt, is de kans dat je aangenomen wordt gelijk kleiner. Als je wel te laat komt, laat dit dan gelijk weten en dan blijft de schade binnen de perken. Verdiep je ook in kleine dingetjes. Waar kun je parkeren? Is er een goede aansluiting met het openbaar vervoer? Weet je niet precies waar je moet zijn? Zoek het dan uit met behulp van Google Maps of ga er een keer heen. Je zult je veel zekerder voelen als je alles van tevoren goed geregeld hebt.

Dress to impress

Het is vanzelfsprekend dat je niet in je joggingsbroek naar een sollicitatiegesprek gaat, maar toch weten veel mensen niet wat ze precies aan moeten doen. Stem je kleden af op de bedrijfscultuur van de organisatie. Is het een heel zakelijk bedrijf? Kom dan in pak. Weet je toevallig dat het een jong bedrijf is waar een informele sfeer hangt, dan is een pak waarschijnlijk niet nodig. Houd ook rekening met je houding. Bij een sollicitatiegesprek ziet de potentiële werkgever liever niet iemand met een ongeïnteresseerde houding. Laat zien dat je het gesprek serieus neemt.