Solliciteren is niet bepaald de favoriete bezigheid van de meeste mensen. Ten eerste ben je op zoek naar werk en betekent dit, dat je geen werk hebt of niet tevreden bent over je huidige werk. De situatie waarin jij je dus bevindt is al niet ideaal. Daarnaast is het zo dat solliciteren gewoon geen makkelijke ‘job’ is.

Het begint bij wat je wilt. Naar wat voor een baan ben je opzoek, welke sector, wat voor een functie, welke omgeving, fulltime of parttime, ben je bereid te verhuizen, wat wil je minimaal betaald krijgen? Heel veel praktische vragen, maar ook vragen over waar jij je goed bij voelt. Je moet hierbij dus eerst voor jezelf weten wat jouw eisen zijn en waar de baan aan moet voldoen.

Vervolgens is het handig om de ervaringen die jij al hebt, op papier te zetten. Je Curriculum Vitae is jouw eerste stap naar een nieuwe baan. Hierop vermeld je jouw algemene gegevens, opleidingen, werkervaringen, kwaliteiten en andere kenmerken die jou geschikt maken voor de baan. Een foto van jezelf zorgt ervoor dat er een persoonlijke touch bij zit en wordt dan ook door vele recruiters aangeraden. Één van de belangrijkste punten bij een CV is de spelling. Wanneer jouw CV spelfouten bevat lijkt het alsof jij niet alle mogelijke moeite hebt gestopt in jouw CV en hoe serieus neem jij deze kans op een nieuwe baan dan wel?

Wanneer jouw CV helemaal in orde is, kan je gaan zoeken naar die ideale vacature. Al hoeft het natuurlijk niet perse een vacature te zijn. Als je echt lef hebt en je dromen achterna jaagt kan je ook een open sollicitatie sturen naar een bedrijf waar jij graag zou willen werken. Mocht je toch niet helemaal van het pad af durven te gaan, dan kan je ook de gebruikelijke route volgen door gebruik te maken van uitzendbureaus. Wel zo makkelijk één website waarop je direct duizenden vacatures hebt staan en kunt doorzoeken. Bovendien kan je bijna altijd wel sorteren op jouw behoeftes wat het zoeken enorm versnelt. Naast deze twee mogelijkheden van het vinden van een baan kan je ook je netwerk gebruiken. Het lijkt wel het belangrijkste woord van de afgelopen jaren als het aankomt op carrière maken: ‘netwerken’. Hoe lullig het ook klinkt, maar vriendjespolitiek werkt en dus geldt, hoe meer vriendjes je hebt hoe groter de kans is dat je een leuke nieuwe baan vindt.

Heb je eindelijk je nieuwe droombaan gevonden? Dan kan je nu je CV opsturen met een motivatiebrief. Je denkt dat je veel tijd hebt gestoken in je CV, maar dat is nog niet genoeg. Je CV is een algemeen document over jouw kwaliteiten maar heeft geen connectie met het bedrijf waar je wilt werken. In je motivatiebrief leg je de connectie tussen jou en het bedrijf. Hierin laat je zien waarom jij juist specifiek bij dit bedrijf wilt werken en waarom juist jij geschikt bent voor deze functie.

Het makkelijkste heb je nu achter de rug. Als je dit al moeilijk vond, wacht dan maar tot je wordt uitgenodigd om op gesprek te komen. Overigens is het wel al een compliment als je uitgenodigd wordt, want jouw CV en motivatiebrief waren blijkbaar sterk genoeg om jou eens in het echt te ontmoeten. Je kan dus met volle zelfvertrouwen het sollicitatiegesprek instappen zou je denken. Echter vinden veel mensen een sollicitatiegesprek toch wel spannend en dat is helemaal niet iets om je voor te schamen.

Bovendien kan een goede voorbereiding je helpen om over je zenuwen heen te komen. Op het internet staan allerlei voorbeeldvragen die vaak gesteld worden bij sollicitatiegesprekken. Google is je vriend bij het vinden van deze vragen. Probeer van te voren gewoon alle vragen af te gaan en jouw antwoorden op te schrijven. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je als een robot jouw antwoorden bij het sollicitatiegesprek kunt opdreunen, maar al eens te hebben nagedacht over jouw antwoorden helpt je wel in het adrem antwoord geven tijdens het gesprek.

Niet alleen je antwoorden zijn van belang, ook hoe jij jezelf presenteert heeft invloed op het krijgen van de baan. Zorg dat je er verzorgd uitziet. Voor mannen betekent dit, dat je geschoren bent, tenzij je een nette baard kan laten staan. Als je wat losse flarden op je gezicht hebt zou ik je toch aanraden het maar af te scheren. Overigens geldt voor de vrouwen ook dat een snor of baard over het algemeen niet in je voordeel zal werken. Hoe je gekleed gaat is afhankelijk van het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Solliciteer je voor een manager functie, dan is een pak wel gepast, al verschilt dit ook nog wel per bedrijf. Maar solliciteer je voor een functie als ober in een restaurant dan is een net overhemd vaak al voldoende. Dit is een kwestie van zelf aanvoelen wat goed voelt.

Mocht je nu helemaal door het gesprek komen, dankzij jouw perfect geschreven CV, ijzer sterke motivatiebrief, voorbereide antwoorden en tip top uiterlijk? Dan feliciteer ik je bij dezen en wens je ontzettend veel succes bij je nieuwe baan.