Tijdens je studie zal je een keer (of een aantal keren) stage moeten lopen om praktijkervaring op te doen. Je kunt ervoor kiezen om een sollicitatie te sturen naar een Nederlands bedrijf, maar je opleiding biedt vast ook een aantal mogelijkheden om dit in het buitenland te gaan doen. Een unieke ervaring. Ook na je studie kan je de kans krijgen om als expat aan het werk te gaan in het buitenland. Veel mensen schrikken van het idee om voor een lange periode ver van huis te zijn of zelfs te moeten emigreren. Maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen waardoor deze kans toch een stuk aantrekkelijker wordt en je op den duur zult merken dat je niet kunt wachten om je koffers te pakken.

Regel wat je kan regelen

Er zijn een aantal dingen die je niet kunt regisseren. Bijvoorbeeld of je veel nieuwe vrienden gaat maken, of je op je nieuwe plek ook zulke geweldige huisgenoten hebt en of de sfeer net zo leuk is als in je huidige bedrijf. Dan zijn dingen die je ter plekke moet ervaren en op moet bouwen. Maar er zijn ook een aantal dingen die je wél vooraf kunt regelen en je een hoop rust zullen geven. Een voorbeeld hiervan is je woonruimte. Oriënteer je goed online op de accommodaties daar in de buurt en organiseer een reis om de woonruimtes te bekijken en andere zaken te regelen (bijvoorbeeld het openen van een buitenlandse rekening). Je zal merken dat als je al een eigen plek hebt in je nieuwe omgeving je een stuk meer ontspannen zult zijn. Daarnaast kan je gelijk op zoek naar leuke tentjes in de buurt. Of misschien is er wel een sportschool of dansschool in de buurt zodat jij je hobby daar ook weer op kunt pakken.

  

Wennen aan je omgeving

Wanneer je eenmaal aan je baan of stage in het buitenland bent begonnen, is het logisch dat je even de tijd moet nemen om alles even op z’n plek te laten vallen. Je moet niet alleen wennen aan een nieuwe omgeving, maar ook aan je nieuwe collega’s, de werkzaamheden en wellicht ook de cultuur en de taal. In sommige gevallen kan je dit gevoelsmatig wat overvallen en slaat het zelfs om in angst, depressie, slaapstoornissen of de expat blues.

Blijf hier niet mee rondlopen. In dit geval is het verstandig om in gesprek te gaan met een psycholoog voor expat werknemers (ook als je stagiair bent). Deze psycholoog werkt en woont vaak ook als expat in het buitenland en weet hierdoor precies met welke problemen jij te maken kunt krijgen en hoe je deze overwint. Door de praktische tips voelt je nieuwe omgeving na verloop van tijd als thuis. Deze online therapie plan je in op een moment dat het jou uitkomt, de sessies verlopen via platforms als Skype en FaceTime. Zo heb je alsnog een face-to-facegesprek met een psycholoog die jouw taal spreekt.

 

De moderne technologie van tegenwoordig

Vergeet ook niet dat de moderne technologie van tegenwoordig ook veel mogelijkheden biedt. Dankzij platforms en communicatiemiddelen als Skype, FaceTime en Whatsapp is het een stuk eenvoudiger om altijd met je vrienden en familie in verbinding te staan en zelfs met ze te videobellen. Het enige wat je in dit geval nodig hebt is een goede internetverbinding en houd ook rekening met eventuele tijdsverschillen. Maar daar kan je natuurlijk altijd afspraken over maken.