Ik haal veel voldoening uit het begeleiden van scholieren dus was bij Nimbles aan het goede adres. Na mijn aanmelding kon ik al snel aan de slag! De eerste kennismaking was wel spannend. Ik maakte me vooral zorgen om veeleisende ouders en ongemotiveerde kinderen. Maar niks bleek minder waar! Momenteel kom ik bij zo’n 4 gezinnen over de vloer. De leerlingen zijn enthousiast, zijn gemotiveerd en de ouders zijn heel vriendelijk.

Als ik begin met een nieuwe leerling stel ik altijd eerst samen een planning op. Ik neem dan een schriftje en wat stiften mee en neem het samen met de leerling door. Dit breekt gelijk het ijs en voor de studenten wordt plannen op deze manier iets leuks (geloof me ik spreek uit ervaring!)

Iedere sessie begin ik met een praatje; hoe was het op school vandaag? Hoe was je weekend? Nog iets meegemaakt? Je merkt direct dat leerlingen zich openstellen en je hele verhalen te horen krijgt. Daarna kijken we naar de planning om de afspraken van vorige les in te zien.

“Je merkt direct dat leerlingen zich openstellen en je hele verhalen te horen krijgt.”

Daarna gaan we hard aan de slag. Een bijles bestaat bij mij altijd uit meerdere onderdelen. Bijvoorbeeld uit uitleg, oefeningen en overhoren. Voor de uitleg van de stof laat ik leerlingen een samenvatting maken, zodat zij de informatie altijd bij de hand hebben en dit in hun eigen tijd kunnen herhalen. Een tip: het internet is echt je beste vriend, alles is hier terug te vinden. Extra uitleg, oefeningen en allemaal leuke video’s.

Vaak eindig ik met spelletje op de laptop. Soms koppel ik dit aan het vak waar we mee bezig zijn. Bijvoorbeeld voor Engelse bijles zijn er spelletjes waar ze stiekem de taal mee oefenen. Leerlingen worden hier erg enthousiast van en het is de perfecte manier om de bijles positief af te sluiten.

Je zult merken dat je uiteindelijk steeds meer een band op gaat bouwen met de leerling, maar ook met de ouders. Je leert elkaar persoonlijker kennen, waardoor je met veel plezier naar een bijles gaat. Ook krijg je vanuit de ouders veel waardering, wat altijd fijn is.

Deze blog is geschreven door Hariwa, bijlesdocent bij Nimbles.