Altijd alles goed willen doen, steeds bereikbaar willen zijn voor anderen en veel druk vanuit je werk of studie voelen. Dit zijn een aantal symptomen waardoor je uiteindelijk in een burn-out terecht kan komen. De prestatiedruk die tegenwoordig heerst in de maatschappij, zorgt ervoor dat mensen continu door blijven gaan met werken of studeren zonder af en toe wat welverdiende rust te pakken. Een burn-out kan hiervan het gevolg zijn. In deze blog lees je er alles over.

Hoe ontstaat de burn-out

De grootste oorzaak van een burn-out is teveel stress vanuit je werk, studie of privéleven. Oorzaken van teveel stress kunnen zijn dat je baas onrealistische verwachtingen van je heeft, je de lat voor jezelf te hoog legt of dat het niet lekker loopt in je privéleven. Dit zal uiteindelijk als gevolg hebben dat je geen motivatie meer kan vinden om je werk te doen en je helemaal op bent. Het is in deze fase zaak om niet te denken dat het wel weer over zal waaien met een paar nachten goed slapen, maar om echt gas terug te nemen met je dagelijkse bezigheden. Anders zullen de klachten op de lange termijn alleen maar erger worden.

Gevolgen op mentaal en fysiek vlak

Een burn-out kan ernstige gevolgen hebben op zowel je mentale als je fysieke gezondheid. Je krijgt een gevoel van hulpeloosheid, een negatief zelfbeeld en je kunt zelfs last krijgen van depressieve gevoelens. Je zou misschien denken dat een burn-out puur mentaal is, maar ook je fysieke gezondheid lijdt eronder. Een hoge bloeddruk, veel hoofdpijn en hart- en vaatziekten kunnen eventuele gevolgen zijn.

Burn-out voorkomen met mindfulness

Meteen actie ondernemen wanneer de symptomen van een burn-out zichtbaar worden, is erg belangrijk. Gas terug nemen in je dagelijkse leven is essentieel om alles te voorkomen. Een andere manier waar je misschien niet meteen aan denkt, is een mindfulness training. Mindfulness is een vorm van meditatie en een aandachtsoefening die er voor zorgt dat je leert leven in het ‘nu’. In plaats van druk bezig zijn met zorgen over het verleden of de toekomst, leer je om volledig het heden te ontdekken en te omarmen.