Als je er over na zit te denken om les te gaan geven in het onderwijs, moet je de beschikking hebben over een aantal zaken. Zonder minimaal een hbo-diploma, aantoonbare ervaring en een Verklaring omtrent gedrag (VOG) zul je geen les kunnen geven in het basisonderwijs. Wanneer je beschikt over de juiste opleiding en ervaring is er ook nog de mogelijkheid om als zij instromer les te geven binnen het onderwijs. Wat houdt zij instroming precies in? Hieronder wordt hier dieper op ingegaan.

Hoe word je een zij instromer?

Er zijn twee voorwaarden waar je aan moet voldoen wanneer je een zij instromer onderwijs wilt worden, om zo in aanmerking te komen voor een verkort traject van drie maanden. Ten eerste moet je al beschikking hebben over aantoonbare ervaring, eventueel aan de hand van een Ervaringscertificaat (EVC). Daarnaast moet je in het bezit zijn van een vakdiploma. Heb je bijvoorbeeld een economische opleiding gevolgd en je hebt een jaar aan ervaring met het voor de klas staan als onbevoegde docent, is het al mogelijk om zij instromer te worden. In dat geval wordt eerst jouw competentie getest aan de hand van een aantal assessments. Dit is het geschiktheidsonderzoek.

Geschiktheidsonderzoek voor een potentiële zij instromer

Jijzelf, maar ook de school waar je wilt gaan werken of de lerarenopleiding kan een geschiktheidsonderzoek voor jou aanvragen. Hierbij worden jouw vaardigheden onder de loep genomen, zodat vastgesteld kan worden hoe ver jij bent en of het mogelijk is dat jij je bevoegdheid binnen twee jaar haalt.

Wanneer het geschiktheidsonderzoek succesvol is, kun je al voor twee jaar aan de slag als leraar. Wanneer blijkt dat je er nog niet helemaal klaar voor bent, is het aan te raden om een lerarenopleiding te volgen. Wat jouw weg ook is, er zijn genoeg manieren om als zij instromer succes aan de slag te gaan binnen het onderwijs.

Meer informatie hierover via onderwijsvacaturebank Nivvo.

Reader Interactions